
Economie Zwolle
De regio Zwolle is op het gebied van economie een van de snelst groeiende regio’s in Nederland. Het gebied bestaat uit 22 gemeentes, die een dynamische samenwerking met elkaar hebben. Organisaties gaan samenwerken om hun innovaties en regionale samenwerkingen te verbeteren. Het verleden toont dat Zwolle goed kan samenwerken en tot grote welvaart kan komen. Het Hanzeverbond uit de 15e eeuw is zo’n voorbeeld.
Toekomst
In de toekomst wil Zwolle uitgroeien tot een van de 4 economische topregio’s in Nederland. Dit doel moet haalbaar zijn voor 2030. De regio wil groeien met de gevestigde ondernemers en nieuwe kansen bieden aan de nieuwe ondernemers. Naast dat de regio tot een van de topregio’s wil behoren is het ook van plan om de regio innovatief, sociaal sterk en klimaatbestendig te maken.
Menselijk kapitaal
Zwolle kent een relatieve lage werkloosheid vergeleken met andere regio’s. De mix tussen werkgelegenheid voor hoog- en laagopgeleide mensen is hier het antwoord op. Inwoners werken in de regio en dat zorgt voor een goed draaiende arbeidsmarkt. Oude banen in combinatie met het nieuwe ondernemen zorgt voor veel variatie en economische verbeteringen. Dat het financieel goed gaat in Zwolle komt omdat de regio veel gezonde familiebedrijven kent. Maar liefst 75% van de bedrijven zijn familiebedrijven en dat zorgt voor een belangrijke bijdrage aan de economie.
Belangrijke ligging
Door de gunstige geografische ligging is Zwolle een belangrijke schakel met het doorvoeren van de handel in binnen en buiteland. Met een goede infrastructuur in de regio is handel vanuit Zwolle mogelijk via de vele wegen, waterwegen en spoorwegen.
Gevestigde naam
Kijkend naar cijfers wordt Zwolle een gevestigde naam op het gebied van economie in Nederland. Jaar naar jaar blijven prestaties groeien en blijft de ambitie om het elk jaar weer beter te doen. Ondernemen met ambities en op zoek naar nieuwe innovaties. De toekomst van de economie van Zwolle is in goede handen en zal de komende jaren een stijgende lijn behouden.